Dziś mam dla Was propozycję na trochę inne bułki, a mianowicie nadziewane kremowym szpinakiem. Można je spożywać samodzielnie lub z dodatkami.
Składniki:
- Mąka pszenna pełnoziarnista- 1,5 szklanki
- Mąka pszenna tortowa- 0,5 szklanki
- Mleko 1,5%- 1 szklanka
- Drożdże- 20g
- Cukier- łyżeczka
- Sól- niecała łyżeczka
- Papryka słodka
- Zioła prowansalskie
- Masło kokosowe roztopione- 1 łyżka
- Szpinak- 300g
- Serek śmietankowy typu "almette"- 2 duże łyżki
- Pieprz
Dodatkowo:
- Szczypiorek
- Jajko- 1 sztuka
Przepis:
1.Mleko podgrzać do temperatury pokojowej. W misce pokruszyć drożdże, dodać sól, cukier, mleko i 2 łyżeczki mąki- wymieszać. Odstawić na 10 minut. Po tym czasie wsypać pozostałe składniki i odstawić na 20 minut do wyrośnięcia. Ciasto podzielić na 2 część, każdą rozwałkować na mniej więcej równe prostokąty o grubości pół centymetra-odstawić w ciepłe miejsce na pół godziny.
2.Szpinak smażyć na patelni, aż do odparowania wody, a następnie dodać serek i przyprawy.
3. Na cieście w dwóch rzędach położyć po łyżce farszu zostawiając przerwy. Następnie przykryć drugą częścią ciasta. Zgnieść palcem ciasto by zrobiły się widoczne przerwy pomiędzy bułeczkami.
4. Jajko utrzeć z pokrojonym szczypiorkiem, a następnie posmarować nim wierzch ciasta.
Pyszne nadzienie:)
OdpowiedzUsuń