ZapachyKuchni
Smacznie, zdrowo
kolorowo...
Home » » Wegetariańskie placuszki ryżowo-szpinakowe

Wegetariańskie placuszki ryżowo-szpinakowe

Written By Zapachy Kuchni on poniedziałek, 16 marca 2015 | 14:42

























Moja połówka twierdzi, że "obiad bez mięsa to nie obiad !", ale po spróbowaniu tych zielonych, wegetariańskich placuszków o dziwo nie było marudzenia przy stole, a wręcz przeciwnie. Wychwalania tego dania nie było końca :D 
Dlatego mogę spokojnie powiedzieć, że taka potrawa posmakuje nawet mięsożercom ! 

Składniki:

  • Ryż- 1 woreczek
  • Szpinak mrożony- 200g
  • Jajko- 1 sztuka
  • Mąka pełnoziarnista- 2 łyżki
  • Czosnek- 3 ząbki
  • Sól
  • Pieprz
  • Gałka muszkatałowa
  • Oregano
  • Bazylia


Przepis :
Ryż ugotować z sola (pół łyżeczki)- wystudzić.
Szpinak rozmrozić, czosnek przecisnać przez praskę. Szpinak podsmażyć na patelni teflonowej, tak by woda odparowała. Dodać czosnek, przyprawy i wymieszać.
Do ryżu dodać szpinak, jajko i mąkę- wszystko wymieszać. Smażyć na patelni teflonowej z obu stron.


 Ilość porcji: 2 po 5-7 placuszków

Jedna porcja zawiera :

B-18g  T- 16 g  W-65g  E- 461 kcal  WW- 6,5

Zielono mi! Zielono mi!
SHARE

About Zapachy Kuchni

4 komentarze :