ZapachyKuchni
Smacznie, zdrowo
kolorowo...
Home » » Fit pizza z kalafiora- czyli jak fast food przekształcić w pyszne, zdrowe danie

Fit pizza z kalafiora- czyli jak fast food przekształcić w pyszne, zdrowe danie

Written By Zapachywkuchni on niedziela, 6 listopada 2016 | 08:30

























Już od dawna słyszałam o pizzy z kalafiora, ale trochę czasu minęło nim podjęłam decyzję by ją przygotować. 

Co ją odróżnia od tradycyjnej pizzy poza innym spodem ? Z pewnością to, że nie zawiera glutenu, cukru (dodawanego do wyrośnięcia drożdży) oraz zdecydowanie mniejsza kaloryczność. Mogą ją spokojnie spożywać osoby będą na diecie odchudzającej, albo wykluczające gluten. 
Polecam ją gorąco bo jest naprawdę bardzo pyszna ! Spód nie jest tak zwarty jak w tradycyjnej pizzy zatem na pewno nie da się jej jeść bez użycia sztućców ;)

Składniki:
Ciasto:
  • Kalafior- 1 duży
  • Jajko- 1 sztuka
  • Ser twarogowy wędzony- ok. 50g
  • Tymianek
  • Zioła prowansalskie
  • Papryka ostra
  • Pieprz

  • Filet z kurczaka -150g
  • Mozzarella- 125 g
  • Pomidor- pół sztuki
  • Ogórek- kilka plastrów
  • Kukurydza 
  • Przyprawa do kurczaka
  • Rukola
Odchudzony sos czosnkowy

Przepis:

1. Kalafior bardzo drobno rozdrobnić i gotować w osolonej wodzie przez około 20 minut. Następnie odcedzić i ostudzić. 
2. Kurczaka pokroić w drobne kawałki, posypać przyprawą i usmażyć na patelni teflonowej. Warzywa pokroić w plasterki. W między czasie przygotować sos czosnkowy.
3. Kalafior wrzucić do czystej ściereczki kuchennej i odcisnąć z wody. Następnie wymieszać w misce  z jajkiem, serem i przyprawami. 
4. Blaszkę wyłożyć papierem i ukształtować z kalafiora okrąg grubości około 1 cm. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 15-20 minut. Po tym czasie nałożyć na pizzę warzywa, kurczaka i przykryć serem mozzarellą. Piec w piekarniku około 10 minut. 
5. Gotowe polać odchudzonym sosem czosnkowym.


Połowa pizzy dostarcza (bez sosu):
B- 51,5 g  T-18 g  W-32 g  E-450  kcal  WW- 3 

100g pizzy dostarcza (bez sosu):

B-7,4 g  T-2,6 g  W-4,6 g  E-64,3  kcal  WW- 0,5 

250 ml sosu czosnkowego dostarcza :
B-11g  T-24 g  W-23g  E- 342 kcal  WW- 2

SHARE

About Zapachywkuchni

8 komentarze :

  1. o matutlu jakie pyszności!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. A czym mozna zastapic ser wedzony? Czy ze zwyklym twarogiem bedzie tez dobre?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pani Aniu jak najbardziej może być zwykły twaróg. Ja akurat pod ręką miałam tylko wędzony, ale może być zwykły lub parmezan ;) pozdrawiam

      Usuń
  3. A da się to zrobić na patelni?? Nie mam piekarnika:(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj ciężko mi powiedzieć bo nie próbowałam :) warto spróbować chyba powinno wyjść :)
      Pozdrawiam

      Usuń