ZapachyKuchni
Smacznie, zdrowo
kolorowo...
Home » » Pełnoziarniste, ciasto drożdżowe ze śliwkami (na ksylitolu)

Pełnoziarniste, ciasto drożdżowe ze śliwkami (na ksylitolu)

Written By Zapachywkuchni on piątek, 19 sierpnia 2016 | 08:00

























Po urlopie wracam do gotowania/ pichcenia ze zdwojoną siłą! Odzyskałam energię, także od razu zaczynam blogowanie słodkim akcentem, a mianowicie ciastem drożdżowym ze śliwkami. To nie byle jakie ciasto bo wykonane z mąki pełnoziarnistej, a słodzone ksylitolem (cukier brzozowy ). Taka zamiana spowoduje, że ciasto nie wyrośnie równie wysokie jak te wykonane z mąki np. tortowej natomiast będzie tak samo pyszne. 

Składniki:
  • Mąka pszenna pełnoziarnista typ 1850- 1,5 szklanki
  • Mąka tortowa- 0,5 szklanki
  • Ksylitol- 4 łyżeczki
  • Cukier- 1 łyżeczka (do rozczynu)
  • Jajka- 3 sztuki
  • Masło-1/4 kostki
  • Mleko - 0,5 szklanki
  • Drożdże- 25 g
  • Szczypta soli
  • Śliwki- 8 sztuk

Kruszonka:
  • Ksylitol- 2 łyżeczki
  • Mąka pełnoziarnista- 3-4 łyżeczek
  • Masło- 20-30 g

Przepis:
1. Do ciepłego mleka dodać cukier, drożdże, a następnie wymieszać i odstawić na 10 minut do wyrośnięcia.
2. Masło roztopić i schłodzić.
3. Połowę mąki ( mąka tortowa i pełnoziarnista) wsypać do podgrzanej miski, wlać drożdże, wymieszać i pozostawić na około 5 minut.
4. Żółtka oddzielić od białek i utrzeć z cukrem na białą masę. Dodać do zaczynu z resztą mąki i masłem. Ciasto wyrabiać, aż będzie odstawało od ręki. Białka ubić i dodać do ciasta. 
5. Formę do pieczenia wyłożyć papierem, a następnie wlać ciasto. Na wierzch układać połówki śliwek- po 4 na każdy rząd.
6. Kruszonka: Do miseczki wsypać składniki i ugniatać, aż do momentu uzyskania jednolitej masy. 
Gotową należy pokruszyć na cieście.
7. Ciasto piec około 30 minut w temperaturze około 180 stopni C.


Jeden kawałek ciasta (1/16) dostarcza około:
B-2,6 g T-4,5 g W-15,3 g E-108,4  kcal WW- 1,5



SHARE

About Zapachywkuchni

5 komentarze :

  1. w tym roku wyjątkowo polubiłam ciasta ze śliwkami. pychota :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super! Ostatnio piekłam podobne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. wydaje mi się, że jest pomyłka w ilości drożdży

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Panil masz rację ! dziękuje za czujność, już wszystko poprawione ;) pozdrawiam

      Usuń