Po urlopie wracam do gotowania/ pichcenia ze zdwojoną siłą! Odzyskałam energię, także od razu zaczynam blogowanie słodkim akcentem, a mianowicie ciastem drożdżowym ze śliwkami. To nie byle jakie ciasto bo wykonane z mąki pełnoziarnistej, a słodzone ksylitolem (cukier brzozowy ). Taka zamiana spowoduje, że ciasto nie wyrośnie równie wysokie jak te wykonane z mąki np. tortowej natomiast będzie tak samo pyszne.
Składniki:
- Mąka pszenna pełnoziarnista typ 1850- 1,5 szklanki
- Mąka tortowa- 0,5 szklanki
- Ksylitol- 4 łyżeczki
- Cukier- 1 łyżeczka (do rozczynu)
- Jajka- 3 sztuki
- Masło-1/4 kostki
- Mleko - 0,5 szklanki
- Drożdże- 25 g
- Szczypta soli
- Śliwki- 8 sztuk
Kruszonka:
- Ksylitol- 2 łyżeczki
- Mąka pełnoziarnista- 3-4 łyżeczek
- Masło- 20-30 g
Przepis:
1. Do ciepłego mleka dodać cukier, drożdże, a następnie wymieszać i odstawić na 10 minut do wyrośnięcia.
2. Masło roztopić i schłodzić.
3. Połowę mąki ( mąka tortowa i pełnoziarnista) wsypać do podgrzanej miski, wlać drożdże, wymieszać i pozostawić na około 5 minut.
4. Żółtka oddzielić od białek i utrzeć z cukrem na białą masę. Dodać do zaczynu z resztą mąki i masłem. Ciasto wyrabiać, aż będzie odstawało od ręki. Białka ubić i dodać do ciasta.
5. Formę do pieczenia wyłożyć papierem, a następnie wlać ciasto. Na wierzch układać połówki śliwek- po 4 na każdy rząd.
6. Kruszonka: Do miseczki wsypać składniki i ugniatać, aż do momentu uzyskania jednolitej masy.
Gotową należy pokruszyć na cieście.
7. Ciasto piec około 30 minut w temperaturze około 180 stopni C.
Jeden kawałek ciasta (1/16) dostarcza około:
B-2,6 g T-4,5 g W-15,3 g E-108,4 kcal WW- 1,5
w tym roku wyjątkowo polubiłam ciasta ze śliwkami. pychota :)
OdpowiedzUsuńTo możemy sobie przybić piątkę ;) pozdrawiam
UsuńSuper! Ostatnio piekłam podobne :)
OdpowiedzUsuńwydaje mi się, że jest pomyłka w ilości drożdży
OdpowiedzUsuńPanil masz rację ! dziękuje za czujność, już wszystko poprawione ;) pozdrawiam
Usuń